Suomen hirvikanta on hienoisessa kasvussa 22.05.2015 11:18

Suomen hirvikannan koko syksyn 2014 jahdin jälkeen on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan noin 83 000 hirveä. Kanta kasvoi edellisvuodesta noin 4 prosenttia.

Nuorten eräleiri Haapajärvellä 21.05.2015 13:14

Haapajärvellä järjestetään 4.–7.6.2015 nuorten eräleiri, jonka ohjelmassa on muun muassa ampumakoulutusta, maastossa liikkumisen perusteita, metsästyskoirien esittelyä, pienpetopyyntikoulutusta ja vapaa-ajan aktiviteettejä. Leiri on suunnattu 11–16-vuotiaille tytöille ja pojille.

Oikaisu: Haulikon makasiini mitataan ampumattomilla patruunoilla 21.05.2015 8:46

Metsästäjä-lehden 3/2015 artikkelissa sivuilla 16-17 oli virheellistä tietoa haulikon patruunoiden pituuksista. Haulikot, joiden toimintatapa on itselataava kertatuli, makasiinin pituus tulee luonnollisesti laskea ampumattomien patruunoiden mukaan. Ampumattomat patruunat ovat lyhyempiä kuin artikkelissa väitettiin.

Olemme mukana Varsinais-Suomen Kalastus- ja Erämessuilla 20.05.2015 16:36

Suomen riistakeskus on mukana Salossa järjestettävillä Varsinais-Suomen Kalastus- ja Erämessuilla tulevana viikonloppuna 22.–24.5.2015. Tervetuloa osastollemme tutustumaan Oma riista -palveluun ja kokeilemaan Turun seudun rhy:n ampumasimulaattoria.

Hunajalla houkuttelu voi tarkoittaa karhulle kuolemantuomiota 20.05.2015 12:48

Suomen Mehiläishoitajain Liitto muistuttaa tiedotteessaan, että karhua ei ikinä saa ruokkia hunajalla luontokuvausta tai muuta tarkoitusta varten. Hunajaan tottunut karhu aiheuttaa tuhansien eurojen vahingot mehiläistarhoilla. Pahimmillaan hunajaan tottunut karhu joudutaan lopettamaan.

Vastaa metsästysmatkailututkimukseen 20.05.2015 11:18

Itä-Suomen yliopistossa toteutetaan metsästysmatkailuaiheiseen väitöskirjatyöhön liittyvää tutkimusta. Tutkimuksessa pyritään selvittämään metsästysharrastuksen merkitystä ja harrastukseen sitoutumista sekä metsästäjän metsästysalueisiin liittyvää paikkasidonnaisuutta.

Metsästäjäliiton vuoden kouluttajat valittu 20.05.2015 10:30

Vuoden nuori kouluttaja on Tapio Tiimonen Pohjois-Karjalasta. (kolmas vasemmalta). Palkintoa olivat luovuttamassa toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies, järjestöpäällikkö Teemu Simenius ja liiton puheenjohtaja Lauri Kontro.

Metsästäjäliiton vuoden vapaaehtoiskouluttajat valittiin viikonloppuna liittokokouksessa Riihimäellä. Liiton koulutustoimikunta teki piirien perustellusta esityksestä valinnat seuraavasti:

Vuoden naiskouluttaja: Anu Pentinniemi, Kymi

Vuoden mieskouluttaja: Miika Näsi, P-Karjala

Vuoden nuori kouluttaja: Tapio Tiimonen, P-Karjala

Palkituista Tiimonen ja Näsi olivat paikalla vastaanottamassa huomionosoitusta, Pentinniemi ei tällä kertaa päällekkäisyyksien takia pystynyt osallistumaan tilaisuuteen.

Metsästäjäliitto onnittelee ansioituneita kouluttajia ja kiittää heidän panoksestaan liiton koulutustoiminnan hyväksi!

 

Vuoden mieskouluttajaksi valittiin Miika Näsi Pohjois-Karjalasta. (kolmas vasemmalta)

Koirat pidettävä kytkettyinä luonnon varjelemiseksi 19.05.2015 12:00

Luonnossa eletään nyt herkkää aikaa. Siksi koirat on pidettävä kytkettyinä ja koulutettava riistaa häiritsemättä aina elokuun 20. päivään saakka. Myös muulloin vapaana juoksenteluun tarvitaan lupa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta.

För att trygga en fortsättning av jakten bör du lämna in bytesrapport av din gudingsjakt! 18.05.2015 15:34

Eu har ifrågasatt gudingsjakten i juni. Som en av orsakerna nämns att ingen tillförlitlig information om bytets storlek har funnits. Genom att anmäla bytet via Oma riista-tjänsten erbjuds en allt noggrannare information som förhoppningsvis möjliggör en fortsatt jakt.

Anmäl bytet du får i juni! Du kan anmäla både din och jaktkompisens byte genom att ladda ner Oma riista-tjänsten. Alternativt kan bytet och dess fångstplats, kön samt mängd anmälas till Viltcentralens regionkontor.

Ejderstammen är gudingsdominerad och tål jakten

I skiftet maj-juni samlas gudingarna i den yttre skärgården och på öppna havet inför flyttet. Ådorna förblir i skärgården för att ruva, vilket innebär att jakten inte stör dem. Ejderstammen är gudingsdominerad och tål därmed jakten. Jakttiden som börjar i juni infaller under gudingarnas flytt och största delen av dem har redan flyttat under första veckan i juni, så säsongen är mycket kort och bytesmängden mycket liten.

Ejdern är den talrikaste av de häckande sjöfåglarna i Östersjön och därmed den viktigaste i jakten på sjöfågel. Ejderstammen är fortfarande mindre än den var för årtionden sedan men den har ökat under de senaste åren. Även förekomsten av blåmusslan som är ejderns föda har ökat.

Skapa ett Oma riista –signum på adressen oma.riista.fi: du behöver en fungerande e-postadress, mobiltelefonnummer och bankkoder. Logga in till Oma riista-nättjänsten och anteckna ditt byte vid fliken Viltdagbok. Du kan också anteckna ditt byte genom att använda Oma riista-mobilapplikationen, som du får från Google Play, Windows Phone eller IOS-butiker. En i Oma riista –tjänsten registrerad användare kan också anteckna bytesuppgifter för en annan icke till Oma riista-tjänsten registrerad jägare. Nättjänsten och mobilapplikationerna är gratis och lätta att använda. Användarens personuppgifter, bytesfoton, tilläggsuppgifter eller bytets närmare fångstplatser publiceras inte. Om anmälningen inte lyckas på annat sätt, kan byteuppgiften (fångstplats och –tid samt fågelns kön) meddelas till Finland viltcentrals regionkontor.

Gå till Oma riista -nättjänsten

Ilmoita koirashaahkasaaliisi metsästyksen jatkumiseksi! 18.05.2015 15:33

Eu on kyseenalaistanut kesäkuisen uroshaahkan metsästyksen. Yhtenä syynä mainittiin, että riittävää tarkkuutta saalistiedoista ei ole ollut saatavilla. Saalistiedon kirjaaminen Oma riista -palvelussa tarjoaa entistä tarkempaa tietoa, jonka toivotaan edesauttavan jahdin jatkumista.

Ilmoita kesäkuulla saadut saaliit! Sekä oman että kaverin tiedon saa ilmoitettua lataamalla Oma riista palvelun. Vaihtoehtoisesti saaliin pyyntipaikan, sukupuolen ja määrän voi ilmoittaa Riistakeskuksen aluetoimistoon.

Haahkakanta on urosvoittoinen ja kestää metsästystä

Uroshaahkat kerääntyvät touko–kesäkuun vaihteessa ulkosaaristoon ja avomerelle muuttoa varten. Naaraat jäävät hautomaan saaristoon, joten urosten metsästys ei häiritse niiden pesintää. Haahkakanta on urosvoittoinen ja kestää metsästystä. Kesäkuussa alkava metsästysaika ajoittuu urosten muuttoon, ja pääosa niistä siirtyy jo kesäkuun ensimmäisen viikon aikana pois, joten kausi on erittäin lyhyt ja saalismäärät varsin pieniä.

Haahka on Itämeren runsaslukuisin pesivä merilintu ja samalla merkittävin merilinnustuksen kohde. Haahkakanta on vielä vuosikymmenten takaista kantaa pienempi, mutta viime vuosina lisääntynyt. Myös haahkan ravintonaan käyttämän sinisimpukan peittävyys merenpohjilla on lisääntynyt.

Oma riista -palvelun löydät täältä

Tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen, matkapuhelinnumeron ja pankkitunnukset. Kirjaudu Oma riista -verkkopalveluun ja kirjaa saaliisi Riistaloki-välilehdellä. Voit myös kirjata saaliisi käyttämällä Oma riista -mobiilisovellusta, jonka saat Google Play, Windows Phone tai IOS-kaupoista. Oma riista -palvelussa rekisteröitynyt käyttäjä voi tallentaa saalistiedot myös toisen, järjestelmään rekisteröitymättömän metsästäjän puolesta. Verkkopalvelu ja mobiilisovellukset ovat ilmaisia ja helppokäyttöisiä. Käyttäjän henkilötietoja, saaliskuvia, lisätietoja tai tarkkoja saaliin saantipaikkoja ei julkaista. Jos ilmoittaminen ei muutoin onnistu, voi saalistiedon (pyyntipaikka ja -aika sekä linnun sukupuoli) ilmoittaa Suomen riistakeskuksen aluetoimistolle.

Kalkkaan eli koirashaahkan pyytäjä – kirjaa saalis Oma riista -palvelussa! 18.05.2015 12:37

Euroopan komissio haluaa Suomen perustelevan koirashaahkan eli kalkkaan metsästyksen direktiivinmukaisuuden. Sen vuoksi pyydämme kaikkia kalkkaanmetsästäjiä kirjaamaan saaliinsa kesäkuussa Oma riista -verkkopalvelussa.

Eräleiri Sipoonkorven kansallispuistossa 18.05.2015 9:09

Metsähallitus järjestää Sipoonkorven kansallispuistossa 3.–7.8.2015 eräleirin 8–12 -vuotiaille tytöille ja pojille. Leirillä opetellaan luonnossa liikkumiseen liittyviä tietoja ja taitoja, tarkkaillaan ja opitaan tunnistamaan eläinlajeja, tutustutaan kalastukseen sekä riistanhoito- ja metsästysmenetelmiin.

Metsästäjä-lehden Kaupantekoa on nyt Eräilmoitukset 15.05.2015 9:39

Metsästäjä-lehden Kaupantekoa-palstan ilmoitusmyynti siirtyy Eräverkko-palveluun 15.5.2015 alkaen. Samalla palstan nimi muuttuu ”Kaupantekoa” –palstasta muotoon ”Eräilmoitukset”.

Hallinnoi metsästysvuokrasopimuksia helposti sähköisesti 14.05.2015 10:11

Belectron ja Metsästäjäliiton yhdessä toteuttama metsästysalueiden hallintajärjestelmä Reviiri on vihdoin metsästysseurojen käytettävissä. Reviiri helpottaa metsästysvuokrasopimusten laatimista ja hallinnointia sekä tarjoaa reaaliaikaisen kartan alueista jäsenten käyttöön.

Kun sopimuskanta on Reviirissä, näette vaivatta esimerkiksi lähiaikoina umpeutuvat sopimukset, ja käytössänne on myös aina ajan tasalla oleva metsästysalueiden kartta. Järjestelmän avulla metsästysvuokrasopimukset voidaan myös laatia sähköisesti ja tulostaa vuokraajalle myös perinteinen paperiversio.

Karttasovellus metsästyksen avuksi

Metsästysseura voi merkitä vaikkapa riistanhoitosuunnitelmaan, hirvipassit tai muut metsästykseen liittyvät paikat suoraan kartalle. Seuranne jäsenet voivat hyödyntää metsästysalueiden karttaa reaaliaikaisesti (tarvitaan b-bark-sovellus). Tällöin metsällä ollessa ei tarvitse arvailla, mitä alueella saa metsästää. Näet myös seuran rajat, itsesi, passipaikat ja koiran samanaikaisesti kartalla.

Metsästysalueiden rajat näkyvät myös b-bark-sovelluksen ilmaisversiossa, mutta koiratutka vaatii maksullisen lisenssin.

Reilusti edullisempi Metsästäjäliiton jäsenille

Lisenssimaksu Metsästäjäliiton jäsenseuroille 49,50 e/vuosi (muille 99 e). Lisäksi Metsästäjäliitto maksaa jäsenseurojensa Reviirin käytöstä koituvat Maanmittauslaitoksen materiaalikulut (muille 0,244 EUR/kiinteistö/vuosi). Myös Reviiri ry:n jäsenmaksu jää pois liiton jäsenseuroilta (muille 10 e/v).

Tarkemman hintalaskurin löydät täältä.

Reviirin kotisivut löytyvät osoitteesta www.reviiri.org.

b-bark-lisenssikampanja Suomen Metsästäjäliiton jäsenille 14.05.2015 9:45

b-bark tarjoaa aikavälillä 14.5. – 18.10.2015 jokaiselle Suomen Metsästäjäliiton henkilöjäsenelle ja liiton jäsenseuran henkilöjäsenelle yhden uuden b-bark-lisenssin ilmaiseksi.

Lisenssin aktivoimalla saat b-bark-mobiilisovellukseen käyttöösi seuraavat lisäominaisuudet:

  • Näet Maanmittauslaitoksen tilarajainformaation ja Suomen valtion metsästysaluerajat
  • Seuraat muita b-bark-käyttäjiä
  • Seuraat b-bark-pantoja käyttäviä koiria
  • Tallennat paikkapisteet ja alueet palvelimelle
  • Jaat paikkapisteet ja alueet toisille käyttäjille
  • Jaat omat karttasi muiden käyttäjien käytettäväksi
  • Katselet vanhoja reittejä, jotka ovat tallessa palvelimella
  • Lähetät viestejä muille seurueesi b-bark-käyttäjille

Lisenssi on voimassa vuoden ajan aktivointipäivästä. Kampanjalla hankittua lisenssiä ei voi käyttää olemassa olevan lisenssin jatkoajaksi.

Lunasta lisenssi täältä.

42 kansanedustajalla on metsästäjätutkinto suoritettuna 11.05.2015 12:36

Suomen riistakeskuksen tilastojen mukaan 42 vaalikauden 2015–2019 kansanedustajaa on suorittanut metsästäjätutkinnon, ja tutkinto on heillä yhä voimassa. Eniten tutkinnon suorittaneita on Keskustan edustajissa (19). Muiden puolueiden osalta jakauma on seuraavanlainen: Perussuomalaiset (8), Kokoomus (7), Vasemmisto (3), SDP (2), RKP (2) ja KD (1).

Metsästäjäliiton hallitusohjelmatavoitteet 11.05.2015 8:21

Uusi hallitus on muodostettu ja Metsästäjäliitto toivoo että puolueet ottavat niille toimitetut Metsästäjäliiton hallitusohjelmatavoitteet huomioon. Uuden hallituksen on turvattava metsästyksen ja kalastuksen asema valtion mailla ja edellisen hallituksen ylilyönnit on korjattava. Metsästystä ja kalastusta ei saa rajoittaa Natura 2000 -alueilla tai muilla suojelualueilla. Suomi on ainoa EU-maa, joka on ryhtynyt asettamaan laajamittaisia rajoituksia Natura-alueiden virkistyskäytölle.

Metsästäjäliitto esittää myös, että osana byrokratiatalkoita vähennetään metsästäjien ja urheiluampujien aselupiin kohdistuvaa turhaa byrokratiaa, suurpetojen metsästystä jatketaan ja luontokasvatusta lisätään kouluissa. Metsästäjäliitto toteaa myös, että kansalaisjärjestöjen rahoituksesta on tehtävä puolueeton selvitys. Tällä hetkellä valtio tukee runsaskätisesti monia jäsenmäärältään reilusti pienempiä luonnonsuojelujärjestöjä, mutta laajaa vapaaehtoistyötä tekevä 160 000 jäsenen Metsästäjäliitto toimii lähinnä omilla varoillaan.

Keski-Pohjanmaan ammattiopisto hakee Perhoon vakituista Riistanhoidon opettajaa 21.04.2015 15:33

Tehtävään kuuluu vastata luonto- ja ympäristöalan opiskelijoiden opetuksesta, luonto- ja ympäristöalan kehittämisestä sekä oppimisympäristöjen hoidosta. Erityisesti riistateurastamon toiminnan pyörittäminen kuuluu tehtäviin.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvaa korkeakoulututkintoa, kokemusta toimialalta, kokemusta riistanhoidosta, metsästyksestä ja vaeltamisesta, sekä hyviä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Eduksi on kokemus ryhmien kanssa toimimisesta. Lisäksi arvostamme työelämä- ja verkostoyhteyksiä, hyviä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä hyvää organisointikykyä.

Hakemukset Kuntarekryn kautta.

Haku päättyy 22.5. Paikan työavain on 80095.

Lisätietoja:

koulutuspäällikkö Matti Louhula, p. 044 725 0655.

toimialapäällikkö Kaisa-Leena Ahlroth, p. 040 808 5525

lehtori Jorma Koivuniemi, p. 044 725 0659

Metsästäjäliitto mukaan selkeyttämään aselupakäytäntöjä 15.04.2015 15:03

Aselupakäytäntöjen uudistamista ryhdytään selvittämään. Tarkoitus on, että metsästäjät ja urheiluampujat saavat jatkossa lupansa nopeammin ja helpommin.

Poliisihallituksen asettaman aselupatyöryhmän puheenjohtajana toimii poliisijohtaja Seppo Kolehmainen. Metsästäjiä edustaa Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro. Tavoitteena on kehittää aselupiin liittyviä menettelyjä nykyistä suoraviivaisemmiksi ja nopeammiksi. Myös sähköisen asioinnin mahdollisuudet selvitetään.

Työryhmän perustaminen vastaa Metsästäjäliiton toiveita. ”Metsästäjät ovat kärsineet jäykistä lupamenettelyistä. Ylimitoitettu byrokratia ei kuitenkaan ole poliisihallinnon syy. Ampuma-aselain uudistus epäonnistui lupamenettelyjen osalta, ja nyt on aika korjata lakiin jääneet ongelmat”, Kontro sanoo.

Kontron mukaan on tärkeää yksinkertaistaa ja nopeuttaa lupamenettelyjä. ”Lupabyrokratiaa voidaan purkaa paljon ja sitä kautta saada aikaan suuria säästöjä. Samalla aseturvallisuus paranee. Tällä uudistuksella voidaan toteuttaa monta hyvää asiaa. Metsästäjäliitto on esittänyt toistuvasti, että lupamenettelyjä pitää uudistaa. Nyt ollaan oikealla tiellä”, Kontro sanoo.

Poikkeuslupia lintujen pyyntiin voi nyt hakea sähköisesti 14.04.2015 13:36

Suomen riistakeskuksen sähköisestä lupahakemuspalvelusta voi nyt hakea karhu- ja ilveslupien lisäksi myös rauhoittamattomien lintujen ja riistalintujen pyyntiin poikkeuslupaa. Myös lakisääteisen saalisilmoituksen voi tehdä ilman paperityötä.

Poikkeuslupaa riistalintujen ja rauhoittamattomien lintujen pesimäajan rauhoituksesta poikkeamiseksi tulee hakea hyvissä ajoin.

Suurin osa rauhoittamattomien lintujen poikkeuslupapäätöksistä tehdään vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Tällöin hakemusten käsittely voi ruuhkautua. Ennen myönteisen poikkeuslupapäätöksen täytäntöönpanoa on myös odotettava valitusaika, joka on 37 vuorokautta. Ennakoitavissa olevissa vahinkotilanteissa hakemukset onkin syytä jättää mahdollisimman aikaisin, mielellään 2–2,5 kuukautta ennen haetun poikkeuslupa-ajan alkua.

Osoitteessa luvat.riista.fi-olevaan lupahakemuspalveluun tunnistaudutaan käyttämällä pankkitunnuksia. Tieto päätöksestä lähetetään hakijalle sähköpostitse. Tämän jälkeen lupa on maksettava seitsemän vuorokauden kuluessa joko sähköpostissa olevasta linkistä tai lupahakemuspalvelussa.

Myönnetyt luvat näkyvät luvanhakijalle Oma riista -asiointipalvelussa, johon luvansaaja tai luvalla metsästävä voi kirjata luvalla saatuja saaliita, seurata luvan käytön etenemistä ja pyynnin päättyessä tehdä helposti lakisääteisen saalisilmoituksen.

Ilman poikkeuslupaa vahinkoja aiheuttavia lintuja ei voi pyytää lintujen pesimäaikana. Suomen riistakeskus voi myöntää poikkeusluvan, jos pyynnille ei ole muuta tyydyttävää ratkaisua eikä pyynti vaikuta haitallisesti lajin suojelun tasoon.

Sähköinen lupahakemuspalvelu

Tarkemmat ohjeet luvanhakuun