Vuoden 2014 suurpetovahingot 7,6 miljoonaa euroa 17.04.2015 8:27

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan suurpedot aiheuttivat hieman yli 7,6 miljoonan euron vahingot vuonna 2014. Edellisvuodesta vahingot laskivat lähes miljoona euroa. Eduskunnan myöntämän 3,7 miljoonan euron lisämäärärahan turvin voidaan vahingot maksaa nyt yhdessä erässä täysimääräisenä.

Hirvialuelupalaskujen postitus viivästyy 16.04.2015 14:48

Metsähallituksen myöntämien hirvenmetsästyksen aluelupalaskujen postitus viivästyy viikolle 17. Laskujen eräpäivää siirretään samalla huhtikuun lopusta 15.5.2015 saakka.

Olemme mukana Erätaika-messuilla 16.04.2015 11:02

Kuopiossa pidettävillä Erätaika-messuilla 24. - 26.4.2015 osastomme keskittyy riistatalouden luomaan hyvinvointiin. Tervetuloa hallin eteläpäätyyn tapaamaan asiantuntijoitamme ja tutustumaan Suomen riistakeskuksen monipuoliseen toimintaan.

Metsästäjäliitto mukaan selkeyttämään aselupakäytäntöjä 15.04.2015 15:03

Aselupakäytäntöjen uudistamista ryhdytään selvittämään. Tarkoitus on, että metsästäjät ja urheiluampujat saavat jatkossa lupansa nopeammin ja helpommin.

Poliisihallituksen asettaman aselupatyöryhmän puheenjohtajana toimii poliisijohtaja Seppo Kolehmainen. Metsästäjiä edustaa Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontro. Tavoitteena on kehittää aselupiin liittyviä menettelyjä nykyistä suoraviivaisemmiksi ja nopeammiksi. Myös sähköisen asioinnin mahdollisuudet selvitetään.

Työryhmän perustaminen vastaa Metsästäjäliiton toiveita. ”Metsästäjät ovat kärsineet jäykistä lupamenettelyistä. Ylimitoitettu byrokratia ei kuitenkaan ole poliisihallinnon syy. Ampuma-aselain uudistus epäonnistui lupamenettelyjen osalta, ja nyt on aika korjata lakiin jääneet ongelmat”, Kontro sanoo.

Kontron mukaan on tärkeää yksinkertaistaa ja nopeuttaa lupamenettelyjä. ”Lupabyrokratiaa voidaan purkaa paljon ja sitä kautta saada aikaan suuria säästöjä. Samalla aseturvallisuus paranee. Tällä uudistuksella voidaan toteuttaa monta hyvää asiaa. Metsästäjäliitto on esittänyt toistuvasti, että lupamenettelyjä pitää uudistaa. Nyt ollaan oikealla tiellä”, Kontro sanoo.

Riistalintujen ja rauhoittamattomien lintujen poikkeusluvat haettavissa sähköisesti 14.04.2015 13:42

Suomen riistakeskuksen sähköisestä lupahakemuspalvelusta (luvat.riista.fi) voi hakea nyt myös rauhoittamattomien lintujen ja riistalintujen pyyntiin poikkeuslupaa. Oma riista -asiointipalvelussa luvansaaja voi helposti tehdä lakisääteisen saalisilmoituksen.

Poikkeuslupia lintujen pyyntiin voi nyt hakea sähköisesti 14.04.2015 13:36

Suomen riistakeskuksen sähköisestä lupahakemuspalvelusta voi nyt hakea karhu- ja ilveslupien lisäksi myös rauhoittamattomien lintujen ja riistalintujen pyyntiin poikkeuslupaa. Myös lakisääteisen saalisilmoituksen voi tehdä ilman paperityötä.

Poikkeuslupaa riistalintujen ja rauhoittamattomien lintujen pesimäajan rauhoituksesta poikkeamiseksi tulee hakea hyvissä ajoin.

Suurin osa rauhoittamattomien lintujen poikkeuslupapäätöksistä tehdään vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Tällöin hakemusten käsittely voi ruuhkautua. Ennen myönteisen poikkeuslupapäätöksen täytäntöönpanoa on myös odotettava valitusaika, joka on 37 vuorokautta. Ennakoitavissa olevissa vahinkotilanteissa hakemukset onkin syytä jättää mahdollisimman aikaisin, mielellään 2–2,5 kuukautta ennen haetun poikkeuslupa-ajan alkua.

Osoitteessa luvat.riista.fi-olevaan lupahakemuspalveluun tunnistaudutaan käyttämällä pankkitunnuksia. Tieto päätöksestä lähetetään hakijalle sähköpostitse. Tämän jälkeen lupa on maksettava seitsemän vuorokauden kuluessa joko sähköpostissa olevasta linkistä tai lupahakemuspalvelussa.

Myönnetyt luvat näkyvät luvanhakijalle Oma riista -asiointipalvelussa, johon luvansaaja tai luvalla metsästävä voi kirjata luvalla saatuja saaliita, seurata luvan käytön etenemistä ja pyynnin päättyessä tehdä helposti lakisääteisen saalisilmoituksen.

Ilman poikkeuslupaa vahinkoja aiheuttavia lintuja ei voi pyytää lintujen pesimäaikana. Suomen riistakeskus voi myöntää poikkeusluvan, jos pyynnille ei ole muuta tyydyttävää ratkaisua eikä pyynti vaikuta haitallisesti lajin suojelun tasoon.

Sähköinen lupahakemuspalvelu

Tarkemmat ohjeet luvanhakuun

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut 9.04.2015 12:31

Aktivoidu äänestämään metsästysmyönteistä ehdokasta. Edunvalvonta on demokratiassa hankalaa, jos päättäjistä yli puolet suhtautuu metsästykseen kielteisesti.

Metsästäjäliiton vaalikoneella löydät vaalipiirisi metsästysmyönteisimmät ehdokkaat. Kannattaa myös lukea ehdokkaiden mahdollisia täydennyksiä vastauksiin. Niistä saa usein arvokasta lisätietoa.

Metsästäjäliiton vaalikoneen löydät täältä.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 19.4. ja ennakkoäänestys kestää kotimaassa 14.4. saakka.

Metsällä-kirjoituskilpailun palkinnot jaettu 9.04.2015 8:52

Metsällä-kirjoituskilpailun palkinnot jaettiin eilen kulttuurikustantamo Maahengen tiloissa pidetyssä palkitsemistilaisuudessa. Samassa tilaisuudessa julkaistiin Metsällä-antologia, joka koostuu kirjoituskilpailun tekstien parhaimmistosta. Palkinnot jaettiin seuraavasti:

I Palkinto Erkki Keihäs, Kangasala ”Miehuuskoe” (3 000e)
II Palkinto Lassi Hakulinen, Tampere ”Hullunpoika” (2 000e)
III Palkinto Jukka Ahola, Oulu ”Lauri” (1 500e)
III Palkinto Ilmi Peltola, Karstula ”Kuusjoen Jaskan häät” (1 500e)

Kunniamaininnat: (à 500e)
Henry Aho, Teuva (”Aikuisuuden tuoksu”), Kari Lyytikäinen, Nokia (”Pimu), Maarit Hämäläinen, Kontiolahti (”Reppu”), Leena Valkeapää, Helsinki (”Isän kanssa metsällä”).

Metsällä-kirjoituskilpailuun lähetettiin yli 600 tekstiä tasan 500:lta kirjoittajalta. Noiden tekstien parhaimmistosta koottu samannimisen antologian kustantaa kulttuurikustantamo Maahenki Oy.

Kirjaan valitut tekstit kertovat monipuolisesti suomalaisesta metsästysperinteestä sekä sen kokemista muutoksista. Ne toimivat myös erinomaisena oppaana niille, joille metsästyksen monipolviset säännöt ja käytänteet ovat jääneet vieraiksi. Samalla päästään kurkistamaan metsästysseurueiden toimintaan, niiden hierarkiaan sekä jahtiporukoiden sosiaalisiin suhteisiin. Pohditaan myös, kuinka teknologian kehitys, kaupungistuminen ja luonnonsuojeluaate ovat vaikuttaneet suomalaiseen yhteiskuntaan, metsiin, ihmisiin ja lopulta eläimiin.

Lopulta kaikkein tärkeimmäksi asiaksi kirjoituksissa nousee se valtava tunteiden ja aistihavaintojen kirjo, joka metsällä käydessä on läsnä. Metsä tarjoaa tärkeän siteen sukupolvien välille, sillä metsästys on kuvattu monissa teksteissä olennaiseksi rituaaliksi aikuiseksi kasvamisessa.

Metsällä-kirjoituskilpailun järjesti Maahenki-kustantamo, Maaseudun Sivistysliitto, Suomen Metsästäjäliitto sekä Suomen Metsästysmuseo. Kilpailu oli valtakunnallinen ja kaikille avoin. Kirjoitusohjeissa aihepiiriksi annettiin metsästys, metsästykseen liittyvät perinteet ja elämänmuodot, seura- ja talkootoiminta sekä metsästykseen liittyvät tarinat ja jutut. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat puheenjohtajana päätoimittaja Lauri Kontro ja jäseninä kirjailija Markku Hattula, kirjailija Markku Turunen, kustantaja Liisa Heikkilä-Palo, kustannustoimittaja Lauri Oino ja intendentti Jukka Peltonen.

Lisätiedot:
Ville Pekkanen
Maahenki Oy
kustannustoimittaja
0400326936
ville.pekkanen@msl.fi

Tassu-järjestelmän päivitys 8.04.2015 16:08

Suurpetohavaintojärjestelmä Tassu on päivitetty 7.4.2015. Päivityksen ansiosta petoyhdyshenkilöt voivat kirjautua järjestelmään käyttämällä Oma riista-tunnusta ja -salasanaa. Järjestelmässä on lisäksi muutettu pentue-käsittelyä yhdenmukaiseksi Riistavahinkorekisterin kanssa.

Majavan metsästyksellä ehkäistään tulvavahinkoja 7.04.2015 14:05

Majavat rikastuttavat toimillaan luonnon monimuotoisuutta. Ne saattavat kuitenkin aiheuttaa maa- ja metsätaloudelle merkittäviä vahinkoja, joita valtio ei korvaa. Vahinkoja voidaan estää suunnitelmallisella metsästyksellä sekä patojen purkamisella.

Näin tunnistat suurpedon jäljet 7.04.2015 10:46

Luonnossa liikkuessa saatat kulkea sananmukaisesti karhun kintereillä. Mutta erotatko esimerkiksi suden jäljet koirasta? Ja tiedätkö, minne suurpetohavainnot tulee ilmoittaa?

Riistanhoidon retki Viroon 18.–19.4.2015 2.04.2015 10:43

Riistanhoitotoimikunta järjestää riistanhoidon retken Viron suureen sarvinäyttelyyn, jossa kuluneen kahden vuoden trofeet ovat näytillä ja arvosteltavina.
http://www.ejs.ee/eesti-xi-jahitrofeede-naituse-ajakava/

Sarvinäyttelyyn tutustuminen 18.4., jonka yhteydessä myös Viron parhaan jahtiauton valitseminen.
http://www.ejs.ee/eesti-vagevaima-jahiauto-valimine/
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.848654535177632.1073741836.234528099923615&type=1

Riistanhoitokohteeseen tutustuminen 19.4.

Hinta 200 euroa. Sisältää bussikuljetuksen Riihimäki–Länsisatama–sarvinäyttely–hotelli–riistanhoidon kohde–Riihimäki + laivamatkan ja yöpymisen. Kyytiin pääsee Riihimäeltä Metsästäjäliiton toimitalon pihasta (Kinturinkuja 4) lauantaiaamuna 18.4. kello 8 tai satamasta, laivaliput kello 9.00. Paluu vastaavasti sunnuntai-iltana Länsisatamaan kello 18.30, Riihimäelle kello 20.

Sitova ilmoittautuminen www.metsastajaliitto.fi/riistahoidonretki
Mukaan mahtuu 50 ensimmäistä ilmoittautujaa.

Vesilinnuilla menee huonosti – ratkaisuja haetaan kansainvälisestä yhteistyöstä 1.04.2015 10:11

Luonnonvarakeskus tiedottaa, että tuoreimpien seurantatietojen perusteella monien sorsalajien kannat ovat taantuneet. Muuttolintuina sorsat eivät tunnusta maiden rajoja, eikä sorsakantojen tilaa siten ratkaista vain yksittäisessä maassa tehtävillä toimilla. Hanko kerää huhtikuussa joukon maailman vesilintututkijoita etsimään ratkaisuja sorsakantojen tilanteeseen.

Helposti ylläpidettävät kotisivut jäsenhintaan 31.03.2015 9:16

Metsästäjäliitto on neuvotellut jäsenseuroilleen alennuksen helposti ylläpidettävistä ja selkeistä kotisivuista. Kotisivukoneen avulla voitte tehdä kotisivut helposti itse tai tilata ne käyttövalmiina Avaimet käteen -palveluna. Itsepalvelukotisivujen kokeileminen on täysin maksutonta ja riskitöntä. Voitte tutustua palveluun sitoumuksetta kaksi viikkoa ja päättää sen jälkeen haluatko tilata kotisivut käyttöösi.

Alennus jopa yli 70 % normaalihinnoista
Palvelu on hinnoiteltu erittäin edulliseksi ja valittavana on yhdistyksen kevyt ja yhdistyksen laaja kotisivupaketti sekä henkilöjäsenen kotisivupaketti.

Lue lisää ja tutustu paketteihin osoitteessa:
www.kotisivukone.fi/metsastajaliittokampanja

Metsästäjäliiton vaalikone on auki 30.03.2015 13:37

Metsästäjäliiton eduskuntavaalikoneella äänestäjä voi etsiä metsästyspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä omia mielipiteitään parhaiten edustavaa kansanedustajaehdokasta. Vaalikoneessa on sekä metsästykseen että aselainsäädäntöön liittyviä kysymyksiä.

Tuotteita alennuksessa varastollamme 27.03.2015 15:05

Varastollamme ja verkkokaupassamme on 1.4. alkaen paljon loppuunmyytäviä tuotteita saatavissa alennettuun hintaan. Tervetuloa ostoksille!

Mehiläishoitajain karhuseminaari perjantaina 27.3. 26.03.2015 11:36

Suomen Mehiläishoitajain Liitto järjestää perjantaina karhuseminaarin Seinäjoella. Alla seminaarin kutsu ja ohjelma:

Tervetuloa Suomen Mehiläishoitajain Liiton järjestämään karhuseminaariin Seinäjoelle perjantaina 27.3.2015.

Mehiläistarhoilla tapahtuneet karhuvahingot ovat lisääntyneet viime vuosina rajusti. Karhuvahingot ja karhuilta suojautuminen on suuri lisäkustannus mehiläistarhaajalle, ja osa tarhaajista on jopa lopettanut tarhauksen lisääntyneiden petovahinkojen vuoksi. Tule kuuntelemaan miten ja miksi karhuvahingot ovat lisääntyneet. Mitä tarhaaja voi tehdä estääkseen vahingot? Voivatko tarhaajat ja metsästäjät lisätä yhteistyötä, jotta karhuvahingot vähenisivät ilman, että kestävä karhukanta on uhattuna? SML:n järjestämä tilaisuus on tarkoitettu sekä mehiläistarhaajille että muille asiasta kiinnostuneille. Seminaari pidetään Marttilan Tallissa (Puskatie 38, Seinäjoki, kävelymatkan päässä Seinäjoen rautatieasemalta). Seminaari on avoin ja maksuton kaikille, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Paikalla omakustanneruokailu (10 €).

Karhuseminaari 27.3.2015 ohjelma:
12.00-12.10 Tilaisuuden avaus, Mikael Luoma, Suomen Riistakeskus Pohjanmaan Riistapäällikkö
12.10-12.30 Karhuvahingot mehiläistarhoilla ovat karanneet käsistä, Ari Seppälä, SML ry
12.30-13.00 Hunajakarhut metsästäjien näkökulmasta, Lauri Kontro, Suomen Metsästäjäliiton pj.
13.00-13.30 Karhut tarhauksen laajentamisen tiellä, Petteri Helander, mehiläistarhaaja
13.30-14.00 Suomen karhukannan hoitosuunnitelma, Jussi Laanikari, Ylitarkastaja, Maa- ja metsätalousministeriö
14.00-14.45 Ruokailu
14.45-15.15 Kuinka suojata tarhat karhuilta ja millä hinnalla? Ari Seppälä, SML ry
15.15-15.45 Työturvallisuus tarhoilla: kuinka kohtaat karhun? Reijo Kotilainen, Suomen Riistakeskus
15.45-16.15 Kuinka viestiä karhuvahingoista? Marja Komppa, mehiläistarhaaja
16.15-16.30 SML:n karhuvahingot kartalle ja nettiin, Tuula Lehtonen, SML ry
16.30 – 17.00 Keskustelua ja tilaisuuden lopetus

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Tuula Lehtonen
Tiedottaja, tutkimuskoordinaattori
Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
+ 358 40 506 3202
tuula.lehtonen@hunaja.net
www.mehilaishoitajat.fi

Ilma-aseiden SM-kilpailut Maaningalla 23.03.2015 8:23

Elektronisten taulujen ansiosta on yleisönkin helppo seurata kilpailun kulkua laukaus laukaukselta.

Pohjois-Savon piirin Maaningan Metsästys- ja Ampumaseura isännöi Ilma-aseiden Suomen Mestaruuskilpailuja Maaliskuun 28. ja 29. päivänä. Nämä ovat ensimmäiset mestaruuskilpailut, joissa ammutaan sekä ilmahirvi että -luodikko elektronisiin taululaitteisiin.

Kilpailujen tuomarineuvosto on elektronisten taululaitteiden myötä ohjeistanut tarkemmin ammunnan suorituksen. Tästä syystä on jokaisen kilpailijan syytä tutustua ohjeita kilpailijoille -ohjeeseen, joka löytyy eräluetteloiden tapaan kilpailujen kotisivuilta.

Pekka Karhunen

Metsästäjäliiton vaalikone on auki 20.03.2015 10:33

Metsästäjäliiton eduskuntavaalikone on nyt avattu liiton nettisivuilla osoitteessa www.metsastajaliitto.fi/vaalikone

Vaalikoneessa äänestäjä voi etsiä omia mielipiteitään parhaiten edustavaa kansanedustajaehdokasta. Ensiksi koneessa valitaan oma vaalipiiri, ja sen jälkeen vastataan kysymyksiin liikuttamalla vihreää palloa janalla oikealle tai vasemmalle sen mukaan, onko kysymyksestä samaa vai eri mieltä.

Oikealla palstalla on ylimpänä aina se ehdokas, jonka mielipiteet ovat lähimpänä äänestäjän vastauksia. Kansanedustajaehdokkaan mielipiteitä voi tarkastella lähemmin klikkaamalla hänen nimeään, jolloin esille aukeaa ehdokkaan tarkempi esittely.

Eduskuntavaalit järjestetään 19.4.2015.

Pönttöpäivä Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 28.3.2015 19.03.2015 9:08

Pönttöpäivänä Suomen Metsätysmuseon pihalla nakutellaan pitkästi yli tuhat lintukotoa kolopesijöiden iloksi. (Kuva: Ilja Koivisto/Suomen Metsästysmuseo)

Naulaa ja naputa linnuille koti!

Huippusuosittu Pönttöpäivä järjestetään Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 28.3. kello 10–14. Pönttöpäivänä kävijät voivat naulata ja naputtaa itselleen linnunpöntön Versowood Oy:n lahjoittamasta puutavarasta.

Välivuoden jälkeen tapahtuma on palannut jälleen Metsästysmuseon kalenteriin. Viime vuonna Pönttöpäivää ei järjestetty museon perusnäyttelyuudistuksen vuoksi. Nyt pönttöväki on taas liikkeellä muuttolintujen tapaan virkeänä ja innokkaana.

Pöntön rakennuksessa opastavat Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön (HRAKS) väki sekä Kanta-Hämeen Lintutieteellisen Yhdistyksen vapaaehtoiset asiantuntijat. HRAKS:n Nuorten työpaja on sahaillut ja porannut pönttötarpeet etukäteen, joten oman lintukodon kokoaminen vaatii vain vähän naputtelua.

Uutuutena pönttösorvi

Uutta vuoden 2015 Pönttöpäivässä on pönttösorvi, jonka tuo paikalle Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri. Metsästäjät valmistavat sorvilla telkänpönttöjä näytöstyyliin. Tapahtuma on osa Suomen Metsästäjäliiton Pönttötempausta, joka on metsästäjien valtakunnallinen ponnistus. Metsästäjäliiton piirit ja jäsenseurat järjestävät kevään aikana pönttötapahtumia eri puolilla Suomea, ja Uudenmaan piirin osallistumisen myötä Metsästysmuseon Pönttöpäivä on osa tempausta.

Tapahtumassa Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys esittelee ja myy erikoisempia pönttömalleja. Museokauppa puolestaan myy suosittuja teräksisiä lentoaukon suojalevyjä. Museokaupassa asioiminen ei vaadi pääsymaksun lunastamista.

Pönttöpäivä on myös hyvä tilaisuus tutustua Metsästysmuseon näyttelyihin, sillä näyttelytiloihin pääsee Pönttöpäivänä puoleen hintaan. Vaihtuvana näyttelynä on Jorma Luhdan luontokuvanäyttely Vaeltajat, jossa pääsee tutustumaan Lapin tunturiylänköjen maisemiin ja eläimiin. Alueen palsasuot ovat varsinainen muuttolintuparatiisi, jonka elämää Luhta kuvaa näyttelyssään taidolla.

Pönttöpäivä oli alunperin riihimäkeläisen Paloheimo Oy:n perinne, jossa kaupunkilaisille jaettiin pönttötarpeita sahan varastosta. Suomen Metsästysmuseo herätti tapahtuman uudelleen henkiin keväällä 2010 yhteistyössä Versowood Oy:n kanssa.

Ilja Koivisto


Yhteistyössä:

Versowood Oy

Lisätietoja:

Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiö
työnjohtaja Manu Tynkkynen, p. 050 415 3412, manu.tynkkynen(at)hraks.fi

Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry
Kalervo Viitanen p. 050 505 1003, kalervo.viitanen(at)elisanet.fi

Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri
Tiina Eklund 040 761 0175, tiina.eklund(a)meto-ry.fi