Helposti ylläpidettävät kotisivut jäsenhintaan 31.03.2015 9:16

Metsästäjäliitto on neuvotellut jäsenseuroilleen alennuksen helposti ylläpidettävistä ja selkeistä kotisivuista. Kotisivukoneen avulla voitte tehdä kotisivut helposti itse tai tilata ne käyttövalmiina Avaimet käteen -palveluna. Itsepalvelukotisivujen kokeileminen on täysin maksutonta ja riskitöntä. Voitte tutustua palveluun sitoumuksetta kaksi viikkoa ja päättää sen jälkeen haluatko tilata kotisivut käyttöösi.

Alennus jopa yli 70 % normaalihinnoista
Palvelu on hinnoiteltu erittäin edulliseksi ja valittavana on yhdistyksen kevyt ja yhdistyksen laaja kotisivupaketti sekä henkilöjäsenen kotisivupaketti.

Lue lisää ja tutustu paketteihin osoitteessa:
www.kotisivukone.fi/metsastajaliittokampanja

Metsästäjäliiton vaalikone on auki 30.03.2015 13:37

Metsästäjäliiton eduskuntavaalikoneella äänestäjä voi etsiä metsästyspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä omia mielipiteitään parhaiten edustavaa kansanedustajaehdokasta. Vaalikoneessa on sekä metsästykseen että aselainsäädäntöön liittyviä kysymyksiä.

Tuotteita alennuksessa varastollamme 27.03.2015 15:05

Varastollamme ja verkkokaupassamme on 1.4. alkaen paljon loppuunmyytäviä tuotteita saatavissa alennettuun hintaan. Tervetuloa ostoksille!

Tutustu uusiin riista-aiheisiin blogeihin 26.03.2015 13:55

Suomen riistakeskuksen riista.fi-sivuilla on avattu blogisivusto, johon on koottu riista-aiheisiin liittyviä blogeja. Uusien blogien kirjoittajat ovat riista-alan harrastajia, työntekijöitä sekä metsästyksestä kiinnostuneita ihmisiä. Blogien aiheet vaihtelevat riistahallinnon viestinnästä riista-alan ilmiöiden ja politiikan tarkasteluun. Mukana on myös riistanhoitoyhdistysten toiminnan kehittäminen –hanketta seuraava blogi.

Selvitys: Merialueet ovat monella ainoa metsästysmahdollisuus 26.03.2015 12:32

Eteläisen Suomen merialueet ovat metsästäjille erittäin tärkeitä virkistysalueita. Yleiset vesialueet esimerkiksi Suomenlahdella ovat monelle käytännössä ainoa paikka metsästää, selviää Metsähallituksen ja Suomen riistakeskuksen selvityksestä.

Mehiläishoitajain karhuseminaari perjantaina 27.3. 26.03.2015 11:36

Suomen Mehiläishoitajain Liitto järjestää perjantaina karhuseminaarin Seinäjoella. Alla seminaarin kutsu ja ohjelma:

Tervetuloa Suomen Mehiläishoitajain Liiton järjestämään karhuseminaariin Seinäjoelle perjantaina 27.3.2015.

Mehiläistarhoilla tapahtuneet karhuvahingot ovat lisääntyneet viime vuosina rajusti. Karhuvahingot ja karhuilta suojautuminen on suuri lisäkustannus mehiläistarhaajalle, ja osa tarhaajista on jopa lopettanut tarhauksen lisääntyneiden petovahinkojen vuoksi. Tule kuuntelemaan miten ja miksi karhuvahingot ovat lisääntyneet. Mitä tarhaaja voi tehdä estääkseen vahingot? Voivatko tarhaajat ja metsästäjät lisätä yhteistyötä, jotta karhuvahingot vähenisivät ilman, että kestävä karhukanta on uhattuna? SML:n järjestämä tilaisuus on tarkoitettu sekä mehiläistarhaajille että muille asiasta kiinnostuneille. Seminaari pidetään Marttilan Tallissa (Puskatie 38, Seinäjoki, kävelymatkan päässä Seinäjoen rautatieasemalta). Seminaari on avoin ja maksuton kaikille, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Paikalla omakustanneruokailu (10 €).

Karhuseminaari 27.3.2015 ohjelma:
12.00-12.10 Tilaisuuden avaus, Mikael Luoma, Suomen Riistakeskus Pohjanmaan Riistapäällikkö
12.10-12.30 Karhuvahingot mehiläistarhoilla ovat karanneet käsistä, Ari Seppälä, SML ry
12.30-13.00 Hunajakarhut metsästäjien näkökulmasta, Lauri Kontro, Suomen Metsästäjäliiton pj.
13.00-13.30 Karhut tarhauksen laajentamisen tiellä, Petteri Helander, mehiläistarhaaja
13.30-14.00 Suomen karhukannan hoitosuunnitelma, Jussi Laanikari, Ylitarkastaja, Maa- ja metsätalousministeriö
14.00-14.45 Ruokailu
14.45-15.15 Kuinka suojata tarhat karhuilta ja millä hinnalla? Ari Seppälä, SML ry
15.15-15.45 Työturvallisuus tarhoilla: kuinka kohtaat karhun? Reijo Kotilainen, Suomen Riistakeskus
15.45-16.15 Kuinka viestiä karhuvahingoista? Marja Komppa, mehiläistarhaaja
16.15-16.30 SML:n karhuvahingot kartalle ja nettiin, Tuula Lehtonen, SML ry
16.30 – 17.00 Keskustelua ja tilaisuuden lopetus

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Tuula Lehtonen
Tiedottaja, tutkimuskoordinaattori
Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry
+ 358 40 506 3202
tuula.lehtonen@hunaja.net
www.mehilaishoitajat.fi

Metsästyssimulaattoreita myös Helsingissä ja Kruunupyyssä 25.03.2015 12:25

Tuoreimmassa Metsästäjä-lehdessä (2/2015) kerrottiin Varsinais-Suomen riistanhoitoyhdistysten Riistatalolle Kaarinaan avaamasta ammuntasimulaattorista. Metsästyssimulaattori on avattu myös Talin keilahalliin Helsingissä. Rannikko-Pohjanmaalla ampumasimulaattoria voi käydä testaamassa Kruunupyyssä.

Varsinais-Suomen alueellinen riistaneuvosto: ”Susiluvista valittamisen tulisi perustua todelliseen tietoon” 24.03.2015 10:51

Varsinais-Suomen alueellinen riistaneuvosto vetoaa eri sidosryhmiin suden kannanhoitosuunnitelman maltillisen toteuttamisen puolesta. Riistaneuvosto kehottaa eri toimijoita perehtymään kannanhoitosuunnitelman linjauksiin ja alleviivaa, että hoitosuunnitelman eri toimenpiteiden perimmäinen lähtökohta on susikannan suotuisan suojelun tason turvaaminen.

Lumijälkilaskennassa onnistuttiin vaikeista olosuhteista huolimatta erinomaisesti – riistalajien runsauksissa ei merkittävä muutoksia 23.03.2015 13:22

Riistakolmioita laskettiin talvena 2015 jokseenkin sama määrä kuin useimpina edeltävinä talvina, mutta selvästi enemmän kuin edellisenä talvena. Vaikka useimmat laskettavat lajit näyttävät Luonnonvarakeskuksen mukaan runsastuneen edellistalvesta, ovat riistakannat kuitenkin suuruudeltaan lähes samankokoisia kuin viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin.

Ilma-aseiden SM-kilpailut Maaningalla 23.03.2015 8:23

Elektronisten taulujen ansiosta on yleisönkin helppo seurata kilpailun kulkua laukaus laukaukselta.

Pohjois-Savon piirin Maaningan Metsästys- ja Ampumaseura isännöi Ilma-aseiden Suomen Mestaruuskilpailuja Maaliskuun 28. ja 29. päivänä. Nämä ovat ensimmäiset mestaruuskilpailut, joissa ammutaan sekä ilmahirvi että -luodikko elektronisiin taululaitteisiin.

Kilpailujen tuomarineuvosto on elektronisten taululaitteiden myötä ohjeistanut tarkemmin ammunnan suorituksen. Tästä syystä on jokaisen kilpailijan syytä tutustua ohjeita kilpailijoille -ohjeeseen, joka löytyy eräluetteloiden tapaan kilpailujen kotisivuilta.

Pekka Karhunen

Metsästäjäliiton vaalikone on auki 20.03.2015 10:33

Metsästäjäliiton eduskuntavaalikone on nyt avattu liiton nettisivuilla osoitteessa www.metsastajaliitto.fi/vaalikone

Vaalikoneessa äänestäjä voi etsiä omia mielipiteitään parhaiten edustavaa kansanedustajaehdokasta. Ensiksi koneessa valitaan oma vaalipiiri, ja sen jälkeen vastataan kysymyksiin liikuttamalla vihreää palloa janalla oikealle tai vasemmalle sen mukaan, onko kysymyksestä samaa vai eri mieltä.

Oikealla palstalla on ylimpänä aina se ehdokas, jonka mielipiteet ovat lähimpänä äänestäjän vastauksia. Kansanedustajaehdokkaan mielipiteitä voi tarkastella lähemmin klikkaamalla hänen nimeään, jolloin esille aukeaa ehdokkaan tarkempi esittely.

Eduskuntavaalit järjestetään 19.4.2015.

Nykyistä hirvikantaa pidetään sopivana Uudellamaalla 19.03.2015 16:10

Uudenmaan alueellinen riistaneuvosto järjesti Helsingissä sidosryhmien kuulemistilaisuuden 16.3.2015 ja päätti hirvikannan hoitotavoitteista.

Keskustoimistomme on muuttanut 19.03.2015 12:51

Suomen riistakeskuksen keskustoimisto on muuttanut. Uusi toimisto sijaitsee Helsingin Tapanilassa. Keskustoimiston osoite on myös kirjaamon, lupahallinnon, Metsästäjä-lehden ja Uudenmaan aluetoimiston osoite.

Hirvikantatavoitteet asetettu hirvitalousalueille 19.03.2015 12:34

Alueelliset riistaneuvostot ovat viime viikon aikana kuulleet koko maassa sidosryhmiä ja vahvistaneet lähivuosiksi hirvikannan hoitotavoitteet hirvitalousalueille. Koko maahan tavoitellaan keskimäärin 77 000 hirven talvikantaa, mikä vastaa monin paikoin arviota tämän hetkisestä hirvikannasta.

Pönttöpäivä Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 28.3.2015 19.03.2015 9:08

Pönttöpäivänä Suomen Metsätysmuseon pihalla nakutellaan pitkästi yli tuhat lintukotoa kolopesijöiden iloksi. (Kuva: Ilja Koivisto/Suomen Metsästysmuseo)

Naulaa ja naputa linnuille koti!

Huippusuosittu Pönttöpäivä järjestetään Suomen Metsästysmuseolla lauantaina 28.3. kello 10–14. Pönttöpäivänä kävijät voivat naulata ja naputtaa itselleen linnunpöntön Versowood Oy:n lahjoittamasta puutavarasta.

Välivuoden jälkeen tapahtuma on palannut jälleen Metsästysmuseon kalenteriin. Viime vuonna Pönttöpäivää ei järjestetty museon perusnäyttelyuudistuksen vuoksi. Nyt pönttöväki on taas liikkeellä muuttolintujen tapaan virkeänä ja innokkaana.

Pöntön rakennuksessa opastavat Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiön (HRAKS) väki sekä Kanta-Hämeen Lintutieteellisen Yhdistyksen vapaaehtoiset asiantuntijat. HRAKS:n Nuorten työpaja on sahaillut ja porannut pönttötarpeet etukäteen, joten oman lintukodon kokoaminen vaatii vain vähän naputtelua.

Uutuutena pönttösorvi

Uutta vuoden 2015 Pönttöpäivässä on pönttösorvi, jonka tuo paikalle Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri. Metsästäjät valmistavat sorvilla telkänpönttöjä näytöstyyliin. Tapahtuma on osa Suomen Metsästäjäliiton Pönttötempausta, joka on metsästäjien valtakunnallinen ponnistus. Metsästäjäliiton piirit ja jäsenseurat järjestävät kevään aikana pönttötapahtumia eri puolilla Suomea, ja Uudenmaan piirin osallistumisen myötä Metsästysmuseon Pönttöpäivä on osa tempausta.

Tapahtumassa Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys esittelee ja myy erikoisempia pönttömalleja. Museokauppa puolestaan myy suosittuja teräksisiä lentoaukon suojalevyjä. Museokaupassa asioiminen ei vaadi pääsymaksun lunastamista.

Pönttöpäivä on myös hyvä tilaisuus tutustua Metsästysmuseon näyttelyihin, sillä näyttelytiloihin pääsee Pönttöpäivänä puoleen hintaan. Vaihtuvana näyttelynä on Jorma Luhdan luontokuvanäyttely Vaeltajat, jossa pääsee tutustumaan Lapin tunturiylänköjen maisemiin ja eläimiin. Alueen palsasuot ovat varsinainen muuttolintuparatiisi, jonka elämää Luhta kuvaa näyttelyssään taidolla.

Pönttöpäivä oli alunperin riihimäkeläisen Paloheimo Oy:n perinne, jossa kaupunkilaisille jaettiin pönttötarpeita sahan varastosta. Suomen Metsästysmuseo herätti tapahtuman uudelleen henkiin keväällä 2010 yhteistyössä Versowood Oy:n kanssa.

Ilja Koivisto


Yhteistyössä:

Versowood Oy

Lisätietoja:

Hyvinkään-Riihimäen Seudun Ammattikoulutussäätiö
työnjohtaja Manu Tynkkynen, p. 050 415 3412, manu.tynkkynen(at)hraks.fi

Kanta-Hämeen Lintutieteellinen Yhdistys ry
Kalervo Viitanen p. 050 505 1003, kalervo.viitanen(at)elisanet.fi

Suomen Metsästäjäliiton Uudenmaan piiri
Tiina Eklund 040 761 0175, tiina.eklund(a)meto-ry.fi

Puheenjohtaja Kontro haastattelussa suurpetoluvista 18.03.2015 8:57

Yleisradio julkaisi eilen Metsästäjäliiton puheenjohtaja Lauri Kontron haastattelun koskien suurpetojen poikkeuslupia ja niistä tehtyjä valituksia.

Haastattelussa Kontro toteaa, että vaikka valitusoikeus onkin demokratiaan kuuluva oikeus, ovat pienen ryhmittymän kiusantekomielessä tekemät valitukset arveluttavia.

Kontro sanoo, että suurpetoja täytyy metsästää hallitusti poikkeusluvin, ja että suurpetokannat ovat Suomessa kestävällä tasolla.

Lue koko haastattelu

Varsinais-Suomi valitsi edelleen Veli Seikolan 16.03.2015 14:03

Kokouksessa seurat olivat hyvin edustettuina eri puolilta Varsinais-Suomea. (Kuva: Anders Fagerholm)

Varsinais-Suomen Metsästäjäliiton piiri piti vuosikokouksensa 14.3.2015 Heikkilän sotilaskodissa Turussa. Paikalle oli saapunut 52 seurasta edustajia ja kaikkiaan 93 henkilöä.

Vuosikokous valitsi yksimielisesti puheenjohtajaksi jatkamaan Veli Seikolan, joka kiitti kokousväkeä nöyrästi ja pyysi kaikkia olemaan häneen yhteydessä metsästykseen liittyvissä kysymyksissä.

Muiksi jäseniksi hallitukseen valittiin: Osmo Luotonen, Mika Tattinen, Mika Raatikainen, Pekka Särkilahti, Valto Ilola, Antti Aho, Pontus Enestam, Esa Ojanen, Tapio Järvi ja uusina Jarmo Nikula ja Ari Lehtonen.

Piirikokous palkitsi myös menestyneitä ampujia. Palkittuja olivat: Huhti Jani, Iivonen Kimmo, Koskinen Ville, Laine Liina, Ekman Max, Mäkinen Kalle, Onnela Amanda, Raikaa Kalle ja Tattinen Ville.

Suurmestari-kunniakirja kokouksessa myönnettiin seuraaville ampujille: Huhti Jani, Iivonen Kimmo, Koskinen Ville, Laarimo Mika, Laine Liina, Laine Marko, Leppänen Tero, Mäkelä Ville, Mäkinen Kalle ja Nikkari Jussi.


Liina Laine (vas.) ja Jani Huhti nappasivat useita palkitsemisia sekä kunniakirjoja hyvistä tuloksista ja kilpailumenestyksistä johtuen. (Kuva: Anders Fagerholm)


Lisäksi piirihallitus päätti luovuttaa Seppo Heinoselle piirin viirin, joka toimitetaan, kun Seppo palaa Ylläkseltä hiihtelemästä.

Piirikokous äänesti kolmen euron jäsenmaksun korotuksesta, ja päätti, että jäsenmaksu nousee kuluvana vuonna. Kokous lähetti myös terveisiä keskusliitolle, että susien kannanhoidollisiin lupa-asioihin liittyvissä valituskysymyksissä tulee olla hereillä.

Jaska Salonen

Kannanhoidollinen sudenpyynti päättyi 16.03.2015 12:21

Tämä susi kaadettiin Pohjois-Karjalassa kannanhoidollisen sudenpyynnin alkupäivinä.

Kannanhoidollinen sudenpyynti on päättynyt tältä metsästysvuodelta. Saaliiksi saatiin 17 sutta.

Kannanhoidollisia poikkeuslupia haettiin 18 hakemuksella yhteensä 48 suden metsästämiseen 27 susireviirillä. Loppujen lopuksi Suomen riistakeskus myönsi 24 poikkeuslupaa suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Luvista ei kuitenkaan ollut käytössä kuin 19 valituksista johtuneiden hallinto-oikeuksien toimeenpanokieltojen vuoksi. Näistä kaatoluvista käytettiin siis 17. Poikkeusluvat olivat voimassa 21 vuorokautta eli sunnuntaihin 15.3. saakka.

Tämä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 2007, kun Suomessa on myönnetty kannanhoidollisia poikkeuslupia sudenmetsästykseen. Kyseessä on uuden sudenhoitosuunnitelman mukainen kaksivuotinen kokeilu, jonka avulla saadaan tietoa kannanhoidollisen metsästyksen vaikutuksista suden käyttäytymiseen ja lauman elinvoimaisuuteen sekä kansalaisten asenteisiin. Seuraavaksi Suomen riistakeskus ja Luonnonvarakeskus arvioivat ensi syksyyn mennessä muun muassa metsästyksen käytännön toteutusta.

Lisätietoja riistakeskuksen sivuilla.

Metsäpeurat lisääntyneet Suomenselällä 10.03.2015 9:39

Suomenselän metsäpeurakannan arvioidaan olevan 1 250–1 300 yksilöä Pohjanmaalla tehtyjen lentolaskentojen perusteella. Maaliskuun alussa suoritetuissa laskennoissa tehtiin havaintoja 1 234 peurasta. Luonnonvarakeskuksen mukaan metsäpeurojen määrä on lisääntynyt vuoden 2013 laskennoista, jolloin havaittiin 1 065 peuraa, ja kannan kooksi arvioitiin tuolloin 1 100 yksilöä.

Pohjanmaalla metsäpeurojen laskenta-alue määräytyi Suomen riistakeskuksen koordinoiman esikartoituksen avulla. Kartoitus perustui metsästäjien ja muiden luonnontarkkailijoiden avulla tehtyihin havaintoihin. Tämä onnistui erinomaisesti.

Laskennoissa tarkistettiin kaikki tiedossa olevat peurahavainnot ja laskenta-alueilla lennettiin tarkasti, jotta kaikki peurat saatiin mukaan laskentaan. Yksilömäärät laskettiin laumoista otettujen valokuvien avulla. Ihan kaikkia peuroja ei luultavasti havaittu, sillä vähäinen lumimäärä ja sulava lumi haittasi laskentoja jonkin verran. Vasojen lukumääräksi tulkittiin 169 peuraa, joten vasaosuus on noin 14 prosenttia Suomenselän metsäpeurakannasta.

Seuraavaksi metsäpeuroja lasketaan Kainuussa.

Kursen ”Tillvaratagande av pälsskinn” 9.03.2015 8:51

En del av de 11 kursdeltagarna. Skinnen klara för hemtransport och torkning.

Kursen hölls i Kimito en söndag i början av mars med början kl 10 i samlingslokal. Finlands Jägarförbunds områdesskolare Hans Wickman jobbade som utbildare. Som teori visade vi en videosnutt om vildmarksflåning och diskuterade kring de olika arbetsmomenten. (Varför ska man dra hem en kropp som senare förs tillbaka till skogen?)

Senare på kursdagen använde vi dock en flåbock och alla som ville fick flå sitt eget djur. Det som förvånade de flesta var att man fick ta i ordentligt för att dra pälsen över kroppen. Svansen bjöd även på en del upplevelser.

Under skrapningen var det livlig diskussion hur ett perfekt öra skall göras för ingen vill väl ha ett prydnadsskinn där halva örat är borta. En del var lite snabba med kniven och miste på så vis handtaget för att dra bort öronbrosket, men hoppas att de inte gör samma miss två gånger.

I övrigt var kursen en angenäm tillställning, där även deltagare från vårt nästan mårdhundsfria grannland i väster deltog, så några fina kontakter knöts också under de 9 timmar vi var i pälshallen.


En ung grabb flådde sin egenhändigt fångade mårdhund. Den skall upp på väggen hemma.


Vem har sagt att pälsning är männens arbete?