EU:n suurpetofoorumi ihmisten ja suurpetojen rinnakkaiselon tueksi 8.10.2015 12:57

Sosioekonomisten kysymysten aito huomiointi sekä paikallisen tiedon ja tarpeiden kunnioittaminen ovat avain suurpetokonfliktin ratkaisemiseen.

Metsästäjäliitto esittää ilveslupiin tuntuvaa korotusta 7.10.2015 9:09

Suomessa on tällä hetkellä todennäköisesti Euroopan vahvin ilvespopulaatio. Ilves on selvästi runsaslukuisin suurpetomme, jonka kanta on pitkään ollut vahvassa kasvussa. Ilveskanta on viime vuodesta jatkanut edelleen kasvuaan erityisesti Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan suunnalla sekä Pohjois-Karjalassa.

Ministeriön esittämä 487 luvan määrä poronhoitoalueen ulkopuolella on pienempi kuin edellisvuonna. Tämä ei ole Metsästäjäliiton mielestä missään tapauksessa oikea suunta, etenkin kun kanta on Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan edelleen kasvanut osassa maata edellisvuodesta. Myönnettävää lupamäärää tuleekin Metsästäjäliiton näkemyksen mukaan nostaa selvästi.

Metsästäjäliitto esittää metsästettäväksi ilvesten enimmäismääräksi Suomessa poronhoitoalueen ulkopuolella 560 yksilöä, joka on noin 20 % verotus ilvesten aikuiskannasta. Tällä lupamäärällä saataisiin ilveskantaa leikattua hieman kohtuullisemmaksi ja kuitenkin edelleen pidettyä se jatkossakin suotuisan suojelun tasolla.

Vertailun vuoksi Ruotsissa, jossa ilveksiä on noin 1 700– 2 000, on ilveskanta järkevämmällä tasolla kantokykyynsä nähden. Kanta on tuottava ja elinvoimainen, vahingot pysyvät siedettävällä tasolla ja ilves koetaan myönteisenä kaikkien intressiryhmien taholla. Lisäksi Ruotsissa ilves on kyseisellä kannan koolla luokiteltu uhanalaisuustarkastelussa ainoastaan silmälläpidettäväksi lajiksi. Suomen ilvekset ovat taas luokiteltuja ”Punaisessa kirjassa” vaarantuneeksi, vaikka maamme ilveskanta on merkittävästi Ruotsin kantaa suurempi. Tätä järjenvastaisuutta Metsästäjäliitto ei hyväksy. Asiaan tuleekin ehdottomasti saada aikaan muutos, kun uhanalaisuustarkastelu Suomessa seuraavan kerran tehdään.

Riistanhoitotyön mielekkyys on maassamme laajalti koetuksella, sillä ilveksen saalistuksen koetaan tekevän ponnistelut turhiksi erityisesti pienten hirvieläinten kannanhoidossa. Asia on otettava Metsästäjäliiton mielestä nyt aikaisempaa paremmin huomioon ilveksen pyyntilupien perusteluna, sillä suurpetojen vaikutusten huomiointi muihin riistalajeihin on nyt tunnustettu olevan myös Bernin sopimuksen hengen mukaista.

Riskialtis vuodenaika liikenteessä – valkohäntäpeurat liikkeellä 6.10.2015 14:43

Peurakolaririski on suurin marraskuussa, jolloin valkohäntäpeuran kiima on huipussaan. Paras keino peurakolarin välttämiseen on pitää ajonopeus riittävän alhaisena.

Suomen riistakeskuksen verkkosivut uudistuivat 6.10.2015 13:32

Uudistuksen tarkoituksena on lisätä visuaalisuutta, selkeyttä ja käytettävyyttä. Selkeimmin uudistus näkyy etusivulla ja aluesivuilla.

Ota hauska eräkuva ja lahjoita lapsille Metsästäjäliiton tiimissä 5.10.2015 10:33

Metsästäjäliitto on mukana Nenäpäivä-kampanjassa. Lähde mukaan ja ota teemaan sopiva jahtikuva ja osallistu keräykseen lasten hyväksi Metsästäjäliiton tiimissä.

Toimi näin:
1. Hanki oma punainen Nenä tai muita Nenäpäivä-tuotteita K-kaupoista 15.10. alkaen. Niistä saadut varat käytetään lasten hyväksi.
2. Ota yksin tai porukalla hauska erähenkinen kuva Nenäpäivä-teemalla ja lähetä se Jahdin toimitukseen jahti@metsastajaliitto.fi
Muista, ettei turvallisuudesta saa tinkiä eikä saaliskuvia saa käyttää.
3. Lahjoita yksin tai porukalla sopiva summa Metsästäjäliiton Nenäpäivä-tiimin kautta. Lahjoitussivu on jo avattu.

Julkaisemme hauskimmat kuvat tiimin sivulla ja Jahdin 5/2015-numerossa. Myös lahjoittajien nimet tulevat halutessaan näkyviin tiimin sivulle. Lahjoittaa voi yksityishenkilönä tai yrityksen nimissä.

Hyväntekeväisyys saa olla hauskaa

Nenäpäivä on Nenäpäivä-säätiön kampanja kehitysmaiden lasten hyväksi. Keräyksen varoilla yhdeksän järjestöä tekee työtä kehitysmaiden lasten koulutuksen, terveyden, turvan ja ravinnon saannin edistämiseksi. Vuonna 2015 Nenäpäivä-kampanja järjestetään 15.10.–15.11. ja varsinainen Nenäpäivä 6.11.

Idea metsästäjien haastamista mukaan Nenäpäivään tuli padasjokelaisen metsästysseuran Pekka Jaakkolalta. Liitolle tämä sopi kuin nenä päähän. Viime vuonna Riihimäen erämessuilla Uudenmaan piiri sorvasi pönttöjä ja lahjoitti myyntitulot lastensairaalalle.

Nyt on hyvä laajentaa toiminta koko Suomeen ja hankkia parempaa elämää koko maailman lapsille.

Vastaa jousimetsästyskyselyyn 2.10.2015 13:53

Jousen suosio metsästysaseena on kasvussa. Suomen Metsästäjäliitto ja Suomen Jousimetsästäjäin liitto selvittävät metsästäjien näkemyksiä jousimetsästyksestä. Tulokset auttavat kehittämään jousimetsästystä ja palveluja jousimetsästäjien tarpeisiin. Pyydämme nyt sinua käyttämään pienen hetken aikaasi ja vastaamaan lyhyeen kyselyyn. 

Kyselyn löydät täältä

 

Susi palaa Metsästysmuseoon – Suomalaista susihistoriaa -näyttely 1.10. – 31.12.2015 2.10.2015 10:48

Susi palaa Suomen Metsästysmuseoon Riihimäelle, missä avataan lokakuun alussa suomalaista susihistoriaa ja -biologiaa esittelevä näyttely. Näyttely on avoinna vuoden loppuun asti.

Vielä ehdit osallistua kyselyyn ampumaopetuksen kehittämiseksi 1.10.2015 10:11

Metsästäjäliitto on rakentamassa Metsästysammunnan ABC-koulutukseen yhtenäistä toimintamallia aseenkäsittelyn ja ammunnan perusteiden opettamiseksi. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni metsästäjä pystyisi osallistumaan metsästäjätutkinnon vapaaehtoiseksi jatkokurssiksi kehitettävään ampumakoulutukseen harrastuksensa alkuvaiheessa. Suomen riistakeskus rahoittaa projektia.  

Ampumakouluttajiksi haluavien ja ampumakoulutusta kaipaavien toivotaan vastaavan koulutuskysyntää- ja tarjontaa kartoittavaan kyselytutkimukseen.

Jos et ole vielä vastannut, sinulla on vielä mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden koulutustarjontaan.

Kysely kouluttajana toimimisesta kiinnostuneille:
https://fi.surveymonkey.com/s/ABCkouluttajat

Kysely koulutuksesta kiinnostuneille uusille metsästäjille:
https://fi.surveymonkey.com/s/ABCmetsastajat

 Kysely sulkeutuu 1.11.2015.

Muista osallistua kuvakisaan 30.09.2015 13:41

Haemme kuvia monimuotoisuuskaistoilla viihtyvistä riistaeläimistä. Lähetä valokuvasi viimeistään 30.9. mennessä ja olet mukana kilpailussa.

Allekirjoita vetoomus Hälvälän ampumaurheilukeskuksen puolesta 29.09.2015 9:09

Päijät-Hämeen monipuolisin ampumaurheilukeskus Hälvälä on uhattuna. Keskus on erittäin tärkeä alueen ampumaharrastajille, metsästäjille, viranomaisille ja maanpuolustuskoulutukselle. Siellä voidaan myös järjestää kansainvälisen tason kilpailuja. Vuosien aikana rata-alueella on myös tehty lukuisia toimenpiteitä ympäristövaikutusten minimoimiseksi.

Päijät-Hämeen maakuntakaavan tarkastuksessa Hälvälän alueen merkintää EP esitetään poistettavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi ampumaratatoiminnan loppumista siirtymäkauden jälkeen. Korvaavia ratoja ei ole, ja vastaavan kokonaisuuden rakentaminen maksaisi kymmeniä miljoonia euroja.

Allekirjoita adressi Hälvälän toiminnan turvaamisen täällä.

Tule kuulemaan ampumaharrastuksen tulevaisuudesta 29.09.2015 8:46

Tervetuloa ampumaharrastusfoorumin 10 v. seminaariin Helsinkiin 16.10.2015. Tule kuulemaan aselakien muutoksista ja ampumaratojen tulevaisuudesta. Tilaisuus on maksuton, ja se järjestetään Katajanokan Kasinon Kenraalisalissa (Laivastokatu 1, 00160 Helsinki).

Seminaarin ohjelma
10:00 Seminaarin avaus (M. Taussi)
10.15 Ampumaharrastus uhka vai rikkaus. Kuoleeko menestysurheilulaji ja puolen miljoonan harrastus lakiviidakkoon? (Kansliapäällikkö Päivi Nerg, sisäministeriö)
10:45 Ampumaratalaki ja aselain uudet muutokset (Järjestöpäällikkö T. Simenius, Metsästäjäliitto ja J. Riissanen, Ampumaharrastusfoorumi)
11.30 Omakustanteinen lounas
12:45 Aselupakäytäntöjen keventäminen (Poliisiylijohtaja S. Kolehmainen, POHA)
13:15 Aselupakäytännöt – kentän näkökulma (Päätoimittaja J. Peltola, Aselehti)
13:45 Ampumaratojen ympäristöluvituksen uudet tuulet (T. Hänninen, Ympäristötyöryhmä, SAL ja Rata-asiantuntija L. Jaakkola, Ampumaharrastusfoorumi)
14:30 YSL – löytyykö tahtoa keventää byrokratiaa ampumaratalain suuntaan (Hallitusneuvos O. Rahnasto, ympäristöministeriö)
15.00 Seminaarin yhteenveto ja päätös

Esitysten jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle.
Ilmoittaudu ajoissa. Seminaariin mahtuu 110 osanottajaa ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ilmoittaudu 9.10. mennessä täällä.

Tervetuloa!

Älä tuo villisianlihaa Suomeen sikaruttoalueilta 29.09.2015 8:28

Evira suosittelee, ettei Suomeen tuoda villisianlihaa eikä siitä valmistettuja elintarvikkeita Baltian maista tai Puolasta. Tarkoituksena on estää Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan levinneen afrikkalaisen sikaruton tulo Suomeen. Tauti ei tartu ihmiseen, mutta voi vaarantaa sianlihan tuotannon.

Virus säilyy lihatuotteissa erittäin hyvin

Afrikkalainen sikaruttovirus kestää hyvin lihatuotteiden valmistustapoja ja voi levitä esimerkiksi kestomakkaran sekä savustetun tai ilmakuivatun lihatuotteen mukana. Siksi Evira suosittelee, että matkustajat eivät tuo villisianlihaa tai siitä valmistettuja elintarvikkeita taudin esiintymisalueilta Baltian maista ja Puolasta. Lihatuotteiden tuliaistuonti on kokonaan kiellettyä Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta.

Jahtimatkoilla on noudatettava Eviran hygieniaohjeita

Evira suosittelee välttämään villisian metsästysmatkoja tartunta-alueille. Jos metsästäjä lähtee metsästysmatkalle, hänen pitää jahdin päätteeksi puhdistaa ja desinfioida kaikki varusteensa huolellisesti. Lisäksi Evira suosittelee, että metsästysmuistot käsitellään lähtömaassa huoneenlämmössä säilytettäviksi ja lähetetään vasta sen jälkeen Suomeen. Suomalaisten metsästysseurojen ja muiden jahdinjärjestäjien tulisi Eviran mukaan lainata tautialueilta Suomeen vierailulle tuleville metsästäjille varusteet Suomesta.

Lue lisää:
Afrikkalainen sikarutto (ASF): http://www.evira.fi/asf

Evira suosittelee: Älä tuo villisianlihaa Suomeen 28.09.2015 13:26

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, ettei Suomeen tuoda villisianlihaa eikä siitä valmistettuja elintarvikkeita Baltian maista ja Puolasta.

Toinen susi kaadettu poikkeusluvalla Pohjois-Pohjanmaalla 28.09.2015 8:49

Suomen riistakeskus myönsi syyskuun puolivälissä poikkeusluvan kolmen maatilan ja niiden lähiympäristön alueelle Kärsämäelle ja Haapavedelle. Naarassusi kaadettiin lupa-alueelta maanantain vastaisena yönä.

Karhunmetsästys itäisellä poronhoitoalueella on päättynyt 26.09.2015 11:44

MÄÄRÄYS: Suomen riistakeskus määrää tällä päivämäärällä karhunmetsästyksen lopetettavaksi itäiseltä poronhoitoalueelta.

Metsästävä Metso-leiri Rautavaaralla 25.09.2015 13:03

SML:n Kymen piiri järjestää 16.–20.10.2015 Metsästävän Metso-leirin. Leiri pidetään Rautavaaran Metsäkartanolla. Leiri on tarkoitettu metsästystä aloittelevalle metsästyskortillisille nuorille.

Leirin ohjelma:
- ampuma-asekoulutusta, loukkupyyntiä
- ryhmätyöskentely- ja yhteistoimintakoulutusta
- kanalintujen ja jäniksen metsästystä (myös koirilla)
- hirvijahtia
- majavajahtia ampujana
- saaliin käsittelyä, nylkemistä, riistanhoitoa
- koiria ja metsästyskoirien käytön opastusta

Leirimaksu 260 € sisältää aseet, patruunat metsästysluvat ja vakuutukset. Jos ei sinulla ole omaa asetta, nuorisolle mitoitettuja aseita löytyy sekä kouluttaja vierelle. Hirvijahtiin myös aseet ja patruunat. Saamasi saaliin saat tietysti pitää (poislukien hirvi).

Ilmoittautumiset 30.9.2015 mennessä:
sml.kymenpiiri@co.inet.fi
Myös kirjeitse: SML Kymen piiri, Teerenkuja 5, 45740 Kuusankoski
Ilmoittautumiseen nimi, syntymäaika, osoite, puhelin kotiin, huoltajan nimi, ruoka-allergiat lääkitys ja tarvitseeko laina-aseita (mitä). Oma koira mahdollinen ottaa mukaan.
Leirille otetaan 20 nuorta. Leirille on yhteiskuljetus Kouvolasta.

Apurahoja biotaloudelle, sertifioinnin markkinoinnille ja riistametsänhoidolle 24.09.2015 12:51

Metsäsäätiö myönsi kuluvan vuoden kolmannessa kokouksessa rahoitusta muun muassa Suomen Riistakeskuksen Kipinä riistametsänhoitoon -viestintäkampanjalle (KIRI).

Afrikkalainen sikarutto voi levitä rehun mukana 24.09.2015 8:55

Afrikkalaista sikaruttoa aiheuttava virus voi levitä kuumentamattomien rehujen mukana. Myös ruokajäte voi levittää virusta, minkä vuoksi sitä ei saa käyttää elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa.

Leviämisen ehkäisemiseksi tautialueilta ei tule tuoda kuumentamattomia rehuja, kuten esim. säilörehua ja heinää sekä tuoresäilöttyä tai käsittelemätöntä satoa. Huomioi myös, että esim. viljan tai maissin kuivaus ei välttämättä tuhoa virusta. Rehun alkuperä on syytä varmistaa, sillä se voi olla peräisin muusta kuin ostomaasta.

Sikarutto voi levitä myös rehun kuljetuskaluston ja kuivikkeiden mukana

Ohje eläinten ja tavaroiden kuljetusajoneuvojen desinfioinnista löytyy täältä.

Rehun tuonti edellyttää rekisteröintiä

Rehua tuovan henkilön tai yrityksen tulee rekisteröityä rehualan toimijaksi

Tuotava rehu voi olla esim. viljaa, heinää, siemeniä tai rehuseoksia. Rehualan toimija vastaa rehun laadun varmistuksesta ja turvallisuudesta, ja hänen on tehtävä vuosittain ilmoitus tuomistaan rehuista Eviraan. Rehualan alkutuotannon toimijaksi rekisteröityneet voivat tuoda pieniä määriä rehua omien eläinten ruokintaan ilman näytteenottovelvoitetta ja vuosi-ilmoitusta. Mutta myös rehualan alkutuottaja vastaa tuomansa rehun laadusta ja turvallisuudesta.

Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta löydät Eviran kotisivuilta.

Turun hallinto-oikeus jätti tutkimatta luonnonsuojeluyhdistyksen valitukset suden kaatoluvista 22.09.2015 12:29

Hallinto-oikeuden mukaan Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola ry:llä ei ole poikkeuslupa-asioihin sellaista alueellista tai paikallista yhteyttä, jonka perusteella sillä olisi metsästyslain 90 §:n mukainen valitusoikeus riistakeskuksen päätöksistä.

Michl Ebner FACE:n puheenjohtajaksi 22.09.2015 10:43

Euroopan metsästys- ja luonnonsuojelujärjestö FACE valitsi syyskuun yleiskokouksessaan uudeksi puheenjohtajakseen Michl Ebnerin Italiasta. Ebner voitti äänestyksessä Slovenian Srecko Zerjavin, joka valittiin varapuheenjohtajaksi.

Vuonna 1952 syntynyt Ebner on entinen europarlamentaarikko ja istunut myös Italian parlamentissa. Ebner seuraa tehtävässä ranskalaista Gilbertd de Turckheimia. Ebner on metsästänyt aktiivisesti vuodesta 1970, ja hänen intohimonsa on erityisesti Alpeilla tapahtuva metsästys.

Pohjoismaita edustaa FACE:n hallituksessa varapuheenjohtajana Tanskan metsästäjäliiton puheenjohtaja Claus Lind Christensen. Lind Christensen seuraa tehtävässä Suomen Lauri Kontroa, joka toimi varapuheenjohtajana nyt päättyneen kolmivuotiskauden. Pohjoismailla on hallituksessa yksi edustaja, joka vaihtuu kiertojärjestyksen mukaisesti kolmen vuoden välein.

FACE edustaa eurooppalaisia metsästäjäjärjestöjä, joihin kuuluu seitsemän miljoonaa jäsentä.